torstai 30. huhtikuuta 2015

Vappumunkit ja donitsit

vappu 381

Mitä olisikaan Vapun vietto ilman ihanan sokerisia vappumunkkeja, no ei mitään! Mää olen ottanut itselleni perinteeksi paistaa munkit Vapuksi aina itse, se on hauskaa puuhaa ja ovat maultaan niin paljon parempia kuin kaupasta ostetut. Tällä kertaa kokeilin vähän erilaista munkkitaikinaa, jossa kananmunat ja sokeri vaahdotetaan keskenään. Munkeista tulee ihanan kuohkeita ja pehmeitä sisältä. Suosittelen kokeilemaan!

Tällä ohjeella tulee munkkeja toooosi paljon, joten kannattaa ohje puolittaa jos haluaa pienemmän määrän munkkeja. 

Maailman parhaat munkit

5 kananmunaa
3dl sokeria
8dl maitoa
2 hiivapalaa
1,5tl suolaa
2tl kardemummaa
reilu 1,5kiloa vehnäjauhoja
250g margariinia/voita sulatettuna
sokeria pinnalle

paistamiseen noin 1,5-2 litraa rypsiöljyä

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota siihen hiivat ja lisää munasokerivaahtoon. Heitä sekaan mausteet ja jauhot (ei ihan kaikkia) ja sula rasva. Tee taikina käsipelillä, saa jäädä aika löysäksi. Anna turvota.n. 30min lämpimässä paikassa liinan alla. Jaa taikina pienempiin osiin, esim kolmeen, jotta helpompi kaulita. 

vappu 297

Kaulitse osa levyksi, n. parin kolmen sentin paksuiseksi. Muista jauhottaa alusta hyvin ettei tartu kiinni!

vappu 318

Paina jauhotetulla lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla. Tämä tapa säästää kovasti aikaa ja vaivaa!

vappu 303

Anna turvota vielä puhtaan liinan alla noin 20min.

vappu 323
vappu 327

Kuumennä öljy isossa kattilassa (öljy on tarpeeksi kuumaa kun pieni taikinan pala nousee nopeasti pintaan) ja paista munkit kullanruskeiksi, eli noin muutama minuutti puolin ja toisin. Munkin paistossa kannattaa olla varovainen ja pitää aina varalta kantta lähettyvillä. Nosta talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan. Sokeroi kuumana.

vappu 405
vappu 383

Nauti siman kanssa!

vappu 394

Munkkien lisäksi halusin kokeilla tehdä myös donitseja. Donitsit ovat nopeampia ja aika helppojakin valmistaa, nämä nostatetaan leivinjauheella, toisin kuin munkit hiivalla. Ei siis tarvitse turvottaa taikinaa! Omaan makuun tähän taikinaan olisi voinut hivenen laittaa enemmän sokeria, mutta olivat ihan hyviä näinkin. Pikkasen siis voi laittaa sokeria tai vanilliinisokeria enemmän! Donitsit paistuvat nopeammin kuin munkit, kannataa siis olla tarkkana paistossa, ettei tule kuivia donitseja.


Donitsit
noin 25-30kpl

1sitruunan raastettu kuori
50g leivontamargariinia
1dl sokeria
2 kananmunaa
7dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
1tl vanilliinisokeria
1/2tl suolaa
2dl kermaa

paistaiseen öljyä 1-2 litraa

sulatettua maitosuklaata 1 levy
nonparelleja

  • Sekoita pehmeä rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Lisää raastettu sitruunankuori. Sekoita taikina tasaiseksi.
  • Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi. Ota levystä muotilla tai juomalasilla halkaisija noin 6 cm pyöreitä donitseja. Tee reikä donitsien keskelle sormilla puhkaisemalla tai muulla pienellä pyöreällä muotilla. 
  • Kuumenna öljy kattilassa. Pane donitsi varovasti kuumaan öljyyn ja kypsennä 2-3 kpl kerrallaan niin, että ne kelluvat vapaasti öljyssä. Kypsennä 1-2 minuuttia ja käännä, kun paistopinta on kauniin ruskea. Jatka kypsentämistä noin minuutti toiselta puolelta. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan.
vappu 412
vappu 421

Sulata suklaa vesihauteessa ja dippaa donitsit sulaan suklaaseen. Koristele nonparelleilla. Anna kuorrutteen hyytyä jonkin aikaa.


Oikein hauskaa ja herkullista Vappua kaikille! :)


9 kommenttia:

  1. Mä jätän munkit leipomatta vaikka huippuhyviä ovatkin. Hyvää vappua! :)

    VastaaPoista
  2. Eiiiiii vähänkö mää haluan nuita donitseja :'D Tuu tekkeen mullekki!!

    VastaaPoista
  3. Vähänkö alko tekee mieli donnareita!! Namm:)

    VastaaPoista
  4. oi nam nam mitä herkkuja! hauskaa vappua sinne päin!! <3 :)

    VastaaPoista
  5. näyttää niin hyviltä! varsinkin noi suklaadonitsit,oi että oot kyllä taitava leipomaan :) Hauskaa ja aurinkoista vappua sullekin! :)

    VastaaPoista
  6. Oi nam miten herkun näköisiä :P hauskaa vappua! ☆★☆★

    VastaaPoista
  7. UI hitsiläinen ku näyttää hyvältä :P En oo kuullu, että munkkitaikinan vois tehä "vaahtotaikinasta", joten pakko kyllä testata tuota ohjetta kun on munkkien aika. Näyttää ainakin tosi kuohkeilta. :)

    VastaaPoista
  8. Vitsit kuin hyviltä nää näyttää. Tuli idea, että tekisin itse lasten synttäreille näillä ohjeilla munkkeja :) sillä ehdolla toki, että ne myös näyttää yhtä hyviltä :-D kiitti tästä reseptistä ja ideasta :)

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...