lauantai 17. tammikuuta 2015

Nam, marenkia!

Moiks! Näitä ihania marenkisia ohjeita joku kaipaili joulupostauksesta, joten tässäpä ne nyt tulevat tyydyttämään makean nälkäänne! Mun kyllä täytyy myöntää, että olen ihan hulluna marenkiin, varsinkin silloin se on aivan taivaallista, kun sitä on jossain kakussa tai vaikka jäätelössä, nam! Nämä herkut vievät varmasti kielen mennessään, sen lupaan. 

Nämä turkinpippurimarengit ovat todella ihania ja käteviä pikkuleivonnaisia vaikkapa erilaisiin juhliin tarjottaviksi. Syntyvät niin helposti, eikä raaka-aineitakaan mene paljoa mitään! Joulun aikaan tein näitä meillä kotona tuplamäärät ja perhe tykästyi näihin marenkeihin sen verran paljon, että söivät ne jo suihinsa ennenkuin kerkesin edes patahanskoja kädestäni riisua. Niitähän piti sitten tehdä tietysti lisää! Ohje poimittu Suklaapossulta.

turkinpippurimarengit

Turkinpippurimarengit
Koosta riippuen n. 35 kpl 

Ainekset:
2 valkuaista
1.25 dl sokeria 
4 rkl turkinpippurirouhetta 

Vatkaa valkuaisia kuivassa kulhossa. Kun ne alkavat vaahtoutua, lisää samalla sokeria n. ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa paksuksi kiiltäväksi vaahdoksi niin kauan, kunnes sokeri on sulanut. Lisää turkinpippurirouhe ja kääntele sekaisin. Sekoita vain sen verran, että rouhe juuri ja juuri sekoittuu. Liika vatkaaminen tässä vaiheessa saa marengimassan löystymään.

Pursota pellille pieniä nokareita suurisuisella tyllalla. Voit myös nostella lusikalla nokareita pellille. Paista 120 asteessa noin 60-75 minuuttia tai kauemmin/vähemmän aikaa, riippuen marenkien koosta ja kuinka kypsiksi ja koviksi ne haluat. (Minulla ensimmäinen satsi vähän kärähti kiertoilmauunissa, kun paistoin 120asteessa tunnin ajan, seuraavalla kerralla pidin noin 45min. ja niistä tuli hyviä, jäivät sisältä vähän pehmeiksi.)

Vinkki! Turkinpippurirouheen sijasta voit myös kokeilla marenkeihin erilaisia makuja, kuten lisäämällä vaahtoon esim. marianne- tai tuttifruttirouhetta!

piparinen marenkijäädykekakku
Okei, ei ehkä kovin edustavan näköinen kuva kakusta, tässä vaiheessa kakku oli ehtinyt jo sen verran sulaa, että päällykset lähtivät rumasti valumaan. Unohdin kakun koristella puolukoilla. Olis tullut houkuttelevamman näköinen!

Ööh itseasiassa mun piti tehdä toinen satsi myös tätä piparista marenkijäädykekakkuakin.. (hirveitä possuja) Ei vaan ku siis, tää on vaan niin hyvää! Täydellinen, suussasulava makuelämys, joka syntyy lempeästi marengista, kinuskista, puolukoista, kanelista ja piparista. Taivaaaaaallista. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vaikka viimeistään sitten ensi jouluna! Jouluun tämä kakku sopii kuin punainen lakki tonttu-ukolle, mutta kukapa siitä huomauttaisi, jos sitä leipoisikin vaikka keskikesällä! Tämän nerokkaan kakun ohjeen poimin Kinuskikissalta.


Piparinen marenkijäädykekakku

Marenkipohjat, 2kpl:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa
Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia

Päälle:

kanelikinuskia
piparkakkuja
puolukoita

Marenkipohjat
Erottele valkuaiset  kulhoon, mutta ole tarkkana, ettei joukkoon tipahda yhtään keltuaista! (muuten marenki ei onnistu)
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Vaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa. Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten.
Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Lisää vaniljasokeri ja halutessasi etikka. (Etikan ansiosta marenki jää pinnasta rapeaksi, mutta sisältä pehmeäksi. Kuivan ja rapean lopputuloksen saat jättämällä etikan pois.)
Piirrä pohjia varten leivinpaperiin vuoan (halkaisija 24 cm) sisäreunaa apuna käyttäen ympyrä. Tee samoin toiselle leivinpaperille. Käännä leivinpaperit ympäri ja levitä marenkivaahtoa ympyröiden sisään niin, että jätät leviämisvaraa noin 1 cm. 
Sivele leivinpaperille ohuelti ruokaöljyä. Levitä tai pursota marenki leivinpaperille. Jos haluat kaksi pohjaa ja sinulla on kiertoilmauuni, saat kahta peltiä hyödyntämällä kaksi ympyrän muotoista (halkaisija n. 24 cm) levyä. Muussa tapauksessa levitä marenki yhdelle pellille kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. 
Ilman kiertoilmaa marengin paistolämpötila on 125 astetta ja paistoaika 1 h 15 min – 2 h. Mikäli sinulla on kiertoilmauuni, tarkista sen ohjeista sopiva paistoaika ja -lämpötila.  Marenki voi saada vaaleanruskeaa sävyä, mutta suojaa tarvittaessa foliolla estääksesi tummuminen.
Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperista.
Kanelikinuski
Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). Anna jäähtyä.
Täyte
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Vaahdota kuohukerma. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi erillisessä kulhossa. Yhdistä vaahdot, ja lisää vaniljasokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita liivateseos täytteeseen.
Kakun kokoaminen
Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. Ripottele päälle puolet puolukoista. Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia. Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.
Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.
Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukoista (itse unohdin ne kokonaan).

12 kommenttia:

  1. Uiui näyttää niin hyviltä, nam! :P

    Luin sun aijempia postauksia niin sulla on ollu käytössä 'TRESemme Heat Defence Styling Spry lämpösuojasuihke', niin onko siinä hyvä tuoksu? :D vai onko sulla käytössä jo joku muu lämpösuoja? Mikä niistä on sun lemppari, tai osaatko suositella jotain missä olis sen lämpösuojan lisäks hyvä tuoksukin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä hetkellä ei ole käytössä sitä Tresemmen lämpösuojasuihketta, enkä tarkalleen nyt muista millaen tuoksu siinä oli, mutta muistaakseni semmonen aika perussuihkeen tuoksu. :D Muistaakseni mulle on joskus kampaamossa laitettu jotain Healthy SexyHairin tuotetta, jossa on mukana ollut lämpösuojakin ja se on kyllä ollut tosi ihanan tuoksusta! :)

      Poista
  2. Vähänkö näyttää herkuilta, namm! :P Pakko joskus testata tota marenkijäädykettä. :)

    VastaaPoista
  3. Namm näyttää hyvältä <33 sain samoja marenkeja hoitolapsen äidiltä lahjaksi jouluna<3

    VastaaPoista
  4. Oi tuo ensimmäinen ohje näyttää niin helpolta tehä (näin amatöörileipurille) että pakko tehä joku päivä! Ja tietenki näyttävät hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kyllä onnistuu varmasti, kannattaa kokeilla! :)

      Poista
  5. Ootko ikinä aatellu ryhtyväsi leipuriksi tai jokski tälläseks? :) ps. Ihana blogi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Olen kyllä sitä ihan vakavissani miettinytkin! :D

      Poista
  6. Käytät sun teksteissä aivan liikaa huutomerkkejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, niin käytänkin, olen huomannut aivan saman :D Oon kyl pyrkinyt vähentään, muttako mää tykkään huuuuuutaaaaa! Ei vaan, ne jotenkin tulee niin luonnollisesti aina :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...