tiistai 22. huhtikuuta 2014

Helppo rapeakuorinen täysjyväleipä

rapea leipä

Aiemmin dieettiini kuului täysjyväleipää ja pari kertaa innostuinkin leipomaan leipää ihan itse. Onko oikeesti mitään parempaa kuin vasta leivottu, tuore leipä? No ei taatusti ole! Tämän helpon leipäohjeen nappasin täältä, tosin minun leipäni ei jostain syystä kohonnut noin mahtavan suureksi mitä ohjeen kuvassa on. Mutta eipä se haitannut mitään, tämä leipä on silti tosi hyvää! Ihanan rapea ja kuohkea, ja mikä parasta, se on erittäin helppo valmistaa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata! Rapean leivän salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa, taikinaa kohotetaan jopa 12-18 tuntia. Taikina on näppärä valmistaa illalla ja jättää se sitten yöksi kohoamaan, aamulla sitten vain leipä uuniin ja pian on tuoretta leipää tarjolla!

Vaivaamaton, rapeakuorinen täysjyväleipä (1 leipä)
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl kuivahiivaa
vajaa 2 tl suolaa

n. 4 - 4,5 dl (kylmää) vettä


Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää 4 dl vettä ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos taikina on kovin jäykkää. Taikina saa olla pehmeää ja valuvaa. Jätä taikina kohoamaan kulhoon yöksi (12-18 h) kelmulla tai foliolla peitettynä.


blogikirppis 243

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, laita sinne uunin kestävä (mielellään pyöreä) astia puoleksi tunniksi lämpenemään. Sillä aikaa muotoile taikinasta pyöreä leipä paksusti jauhotetulla alustalla (taikina on melko löysää ja tarttuu kiinni leivonta-alustaan, mikäli jauhoa ei ole tarpeeksi). Ota vuoka uunista ja nosta kohonnut leipä vuokaan. Ei haittaa vaikka leipä ei pysy muodossaan, se kyllä kohoaa uunissa ja onnistuu varmasti! Laita kansi tai alumiinifolio päälle (jos käytät foliota, huolehdi että laitat sen niin, ettei se lähde uunissa lentoon).


blogikirppis 246

Paista leipää ensin 30 minuuttia kannen/alumiinifolion kanssa, ota sitten kansi pois ja anna olla vielä 10-15 minuuttia. Ota leipä uunista, kumoa astiasta ja jäähdytä ritilällä.

blogikirppis 257
blogikirppis 272

Leikkaa leipä jäähtyneenä.


Sitten vain taikinat kohoamaan ja nauttimaan ihka itsetehdystä terveellisestä leivästä! :)

8 kommenttia:

  1. Voi nam! :P hyvältä näyttää! Kiitos reseptistä, menee kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä vain, kiva jos innostut kokeilemaan! :)

      Poista
  2. Itellä tulee niin vähän syötyä leipää, mut kyllä ite tekemä maistuu! Ihan pakko kokeilla tätä, kun yleensä oon tyytynyt pyöräyttämään ihan vain sämpylöitä. :) Super kivoja kuvia muuten Jossu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä ainakin kokeilla, tämä leipä on herkkua! :) Voi ja kiitos, kiva kuulla että on onnistuneita kuvia, ehkä mää vielä jonain kauniina päivänä olen melkein yhtä hyvä kuvaaja kuin sinä! ;D

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  3. Kokeilin eilen heti tätä leipää, hieman erilaisilla jauhoilla ja voi vitsit että oli hyvää kun tänään heitin päivällä uuniin ! suuret kiitokset ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mahtavaa, että kokeilit! :) Ole hyvä vain! :)

      Poista
  4. Tuore itsetehty leipä on jotain niin taivaallista♥

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...